Популярне

Час звітів у Тернополі

Спілкуємося з Іванечком Павлом Мирославовичем, бухгалтером-експертом ТОВ «Тер Аудит», заступником голови громадської ради ГУ ДПС у Тернопільській області:

Павле Мирославовичу, розкажіть детальніше як проходить цьогоріч деклараційна компанія та чи виникають проблеми у суб’єктів господарської діяльності при поданні звітності:
- 1 березня 2021 року останній день подання річної звітності фізичних осіб-підприємців, що знаходяться на І та ІІ групах єдиного податку, також це граничний термін для подання юридичними особами декларацій з податку на прибуток за 2020 рік, фінансової звітності, а також річної звітності неприбуткових організацій ( в тому числі громадських). Деклараційна компанія проходить без особливостей, за винятком спеціальних заходів запроваджених у зв’язку з карантином.
- Проте є і певні негативні звернення суб’єктів господарювання, які стосуються того, що у надавачам звітності відмовляють у прийняття звітів на паперових носіях інформації.
 
Розкажіть детальніше, про це, тобто в людей не приймають звіти які вони приносять в податкову?
- Саме так, за останній період отримав щонайменше десяток повідомлень, що людей відправляють з паперовими звітами, для того щоб вони виготовляли електронні цифрові підписи і подавали звітність в електронному вигляді.
 
Павле Мирославовичу, але ж подання звітності «електронкою» значно легше і це не вимагає особистої присутності, спілкування з податковим інспектором, у чому ж тоді проблема?
- Звісно так, усі розвинуті країни переходять на електронні сервіси, таки й же напрямок взято і в Україні, проте такий перехід не може бути одномоментним. На сьогодні, суб’єктам господарювання згідно законодавства надано можливість подавати звітність як в електронній формі, так і на паперових носіях (це не стосується звітності з податку на додану вартість яка повністю переведена на «електронку»). Зокрема, можливість подання звітності встановлена відповідними Наказами ДПС про заповнення та подання форм податкових звітів. Крім цього суб’єкт господарювання може надіслати звіти поштою.
- Проте часто виникають ситуації, коли суб’єкт господарювання не вбачає потреби у паданні звітів в електронному вигляді, або ж надавач звітності не проінформований про таку можливість чи просто немає достатньої кількості навиків щоб подати звітність «електронкою».
 
Що у такому випадку робити такому надавачу звітності і як себе поводити?
- Україна позиціонує податкову службу як сервісний центр, і коли суб’єкт приносить звітність, а у нього її відмовляються приймати – це спричинює велику хвилю негативу щодо такого «сервісу», відтак мною особисто було повідомлено представників ГУ ДПС у Тернопільській області, щодо недопущення з їхньої сторони таких ситуацій. Проте, маємо розуміти, що людський фактор ніхто не відміняв.
- Якщо ж у вас відмовляються приймати звіт тільки через те що він у паперовому вигляді, можете сміло вимагати в податкового інспектора письмову відмову із вказанням причини чому не приймають звіт. Такі дії інспектора є не законними і можуть трактуватися як зловживання посадовими обов’єзами. Крім цього, на сайті ДПС та безпосередньо у приміщеннях ДПС є телефони сервісу «Пульс» (прим. тел. 0800501007), куди суб’єкт господарювання може поскаржитися щодо неправомірних дій посадових осіб ДПС. Також платники можуть звертатися безпосередньо до громадської ради (прим. звернення надсилати на електронну пошту tr.press@tax.gov.ua). Адже тільки спільними зусиллями ми можемо досягнути дійсно високого рівня сервісу податкової служби.
Дякуємо за размову.

Олеся Чур
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією