Популярне

Сміх та любов : як гумор допомагає розвивати романтичні стосунки

Доцент факультету комунікацій Канзаського університету Джеффри Холл переконаний: чим більше незнайома жінка сміється над жартами незнайомого чоловіка, прагнучого її розвеселити, тим більше вона зацікавлена в продовженні знайомства.

При цьому найвірнішою ознакою романтичного зв’язку буде обопільний сміх.
Подібних висновків Джеффри Холл дійшов, коли намагався встановити взаємозв’язок між рівнем інтелекту і почуттям гумору. Почуття гумору є надзвичайно затребуваною якістю при виборі потенційного партнера, тому останні десять років дослідники сперечаються,  яке саме значення надають жінки цьому критерію, що дозволяє отримати уявлення про інтелект обранця. Джеффри Холл, наприклад, прийшов до думки, що зустріти людину, здатну віддати належне вашому почуттю гумору, прекрасно вже саме по собі. І ми теж підтримуємо дану думку, адже знайти партнера, який розуміє ваш гумор, уміє сам посміятись над собою, адекватно сприймає жарти, зараз надзвичайно важко.
"Важко належним чином оцінити почуття гумору, якщо вважати його ознакою інтелекту", - вважає Джеффри Холл. "Якщо в житті вам зустрінеться людина, що має відмінне почуття гумору, ваші майбутні стосунки, можливо, стануть легкими і веселими". За результатами опитувань у соціальних мережах, близько 80% жінок надають перевагу стосункам із чоловіком, який вміє розсмішити та підняти настрій.
У статті "Сексуальна сумісність і почуття гумору в романтичних стосунках: душевність і экстравертний тип особистості", яка була опублікована в електронній версії вересневого номера журналу "Еволюційна психологія", Джеффри Холл розповідає про три проведені ним дослідження, що не виявили прямого зв’язку між рівнем інтелекту і почуттям гумору.
У першому дослідженні 35 учасників переглядали сторінки ста незнайомих користувачів соціальної мережі Facebook, з метою оцінки особових якостей їх власників. Потім Джеффри Холл зіставив отримані таким чином відгуки з результатами попереднього анкетування відібраних користувачів. З’ясувалося, що люди з почуттям гумору частіше виявлялися экстравертами, ніж інтелектуалами, причому така ж думка про них складалася і у сторонніх. А ось об’єм гумористичної інформації на чоловічих і жіночих сторінках мережі Facebook здався дослідникові практично ідентичним і незалежним від статі її власника, що дає можливість зробити висновок, що пожартувати та посміятись однаково люблять і чоловіки, і жінки.
У рамках другого дослідження в опитуванні, присвяченому ролі гумору в романтичних стосунках, взяли участь близько трьохсот студентів. Аналіз їх успішності показав, що немає ніякої прямої залежності між рівнем інтелекту і властивою студентам, згідно з їх анкетами, веселістю і життєрадісністю. Дослідження також не виявило великих відмінностей в манері чоловіків і жінок сприймати і оцінювати гумор, хоча був встановлений зв’язок між почуттям гумору і экстравертним типом особистості.
Під час завершального експерименту планувалося з’ясувати, наскільки важливу роль в романтичних стосунках грає уміння чоловіка розсмішити жінку. Пари, утворені випадковим чином з незнайомих гетеросексуальних старших класів, що вчаться, повинні були поспілкуватися наодинці один з одним впродовж десяти хвилин, а потім відповісти на питання анкети. В цілому в експерименті взяла участь 51 пара.
Очевидно, що ні юнаки, ні дівчата не намагалися навмисно здаватися смішніше за своїх партнерів. Проте, чим веселіше намагався бути чоловік і чим частіше жінка сміялася над його жартами, тим романтичніше вона була налаштована. Згідно з дослідженнями, ця аксіома є вірною виключно для сильної статі, і чоловічий сміх над жіночими жартами не означає чоловічої зацікавленості в стосунках. Зате обопільний сміх свідчить про взаємний романтичний настрій.
Не знайшовши ніякої прямої залежності між почуттям гумору і інтелектом, Джеффри Холл розповідає, чому почуття гумору так важливо при пошуку партнера: "Почуття гумору часто властиве товариським і приємним людям. Нерідко ми називаємо товариськістю здатність легко знаходити загальні теми для жартів і сміху". Тому, робимо висновок, що людина з почуттям гумору має більше шансів потоваришувати із представником протилежної статі, а згодом і зав’язати романтичні стосунки, аніж людина, яка своєю серйозністю відлякує оточуючих.
Чоловіки використовують почуття гумору для оцінки жіночої зацікавленості. "Чоловіки намагаються переконати жінку розкрити карти", - видає чоловічі секрети Джеффри Холл. "Для деяких чоловіків це абсолютно обдумана стратегія".
Коли чоловік жартує, а жінка сміється, обоє вони нібито програють деякий сценарій у рамках романтичних стосунків, де чоловіки - жартівники і жінки - слухачки теж можуть бути частиною сценарію. "Правила тут настільки стійкі, що охоплюють усі нюанси, від запрошення на побачення до оплати рахунку в ресторані".

Гумор цінується завжди, а "взаємний сміх може допомогти набути міцних і тривалих стосунків", - вважає Джеффри Холл.
Ми ж можемо погоджуватись, або ж критикувати думку вченого, проте одне маємо запам’ятати точно: «Вибирати партнера найкраще за покликом серця».
 

Оксана Москалюк
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією