Популярне

Анонс вистави «Котел» про події в Іловайську (оновлено)

29 серпня 2015 року, о 19:00, у Київському артхаус-кінотеатрі «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19) відбудеться прем’єра вистави «Котел», поставленої режисером Євгеном Степаненком за п’єсою Марії Старожицької «Казан». Вистава присвячена річниці Іловайської трагедії.

Рік тому в місті Іловайську Донецької області сталася трагедія, що отримала назву «Іловайський котел». Після Дня незалежності України бійців АТО оточили в Іловайську російська армія та терористи ДНР. Наприкінці серпня останні заявили, що готові відпустити українських військових. Та коли колона звільнених виходила з міста, терористи ДНР підступно розстріляли її. Автор п’єси Марія Старожицька називає події в Іловайську найжорстокішою поразкою українських військових за час АТО.

«Це моя перша п’єса і я створила її на основі свідчень учасників події, які вижили», — розповідає Марія. До добору сценічних костюмів було залучено спеціалістів Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця». У свою чергу, режисер Євген Степаненко зосередився на точній передачі емоцій героїв вистави: одного з героїв зіграє Андрій Максименко, який відбув службу в АТО у складі батальйону «Дніпро-1». «Тут головне не допустити фальші, — переймається Євген. — Адже цю п’єсу будуть дивитися люди, котрі були в Іловайську, знали учасників цих події».

Іловайська трагедія спричинила значні людські жертви. Так, у серпні 2015 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос оприлюднив списки українських бійців, загиблих під час Іловайської трагедії. У списку 209 прізвищ бійців, ще 157 залишаються невпізнаними. 158 осіб вважаються зниклими безвісти і, враховуючи можливе їх перебування в заручниках у бойовиків, їх прізвища не оприлюднюються. Саме тому творчий колектив і адміністрація артхаус-кінотеатру «Кінопанорама» вирішили вшанувати учасників цих подій та родичів загиблих в Іловайському котлі бійців АТО, надавши їм безкоштовні квитки на виставу.

З питань висвітлення цієї події в ЗМІ звертатися до координатора проекту Ксенії Юшкової за email: kzagurskaya@gmail.com або телефоном +38 (067) 209-39-92.

Мороцька Наталія
Всі статті автора

Культура

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією