Популярне

«Сміливість міста бере» або як не дозволити скромності занапастити блискучу кар’єру

Чи траплялося вам сидіти на нараді і подумки ставити собі одне і те ж питання: "Чому мені знову забракло духу…"? Можливо, ви проявляєте обережність, вважаючи за краще не озвучувати свої міркування вголос, або впускаєте шанс проявити ініціативу, щоб не пошкодувати про свій вчинок надалі?

Коли щось дратує  на роботі, нам часто властиво чіплятися за звичну рутину і уникати ризику.
Коли справа стосується особистого уявлення про те, як і що має бути сказане і зроблене на роботі, практично кожен з нас не відмовився б стати іноді хоч трішки сміливішим, щоб мати можливість висловити свою думку.
Будь то складна, але неминуча розмова, переговори, де нам доведеться відстоювати свою позицію або сприятлива можливість, яку ні в якому разі не варто впускати, сміливість в таких ситуаціях означає не відсутність страху, а здатність долати його.
Але як впоратися зі страхом, якщо в будь-яких схожих ситуаціях одразу коліна тремтять, долоні пітніють, а серце колотиться так, немов готове негайно вистрибнути з грудей? Що означає набратися хоробрості?
"Ми часто асоціюємо хоробрість з героїчною поведінкою на полі бою", - пояснює Марджі Уоррелл, тренер по особистісному зростанні і саморозвитку, автор бестселерів про подолання страху. "А насправді кожному з нас часто доводиться проявляти мужність в різних сферах звичайного повсякденного життя".
Хоробрість існує, незважаючи на страх, цілком усвідомлений ризик і непередбачуваний заздалегідь результат.
На щастя, наявність або відсутність хоробрості залежить не лише від природжених якостей і особливостей особистості. Дослідники прийшли до думки, що у випадку з хоробрістю ми маємо справу з навичкою, яку можна розвинути в собі за допомогою постійної практики, точно так, як і щоденні походи в спортзал зміцнюють наші м’язи. "Чим частіше ми дозволяємо собі сміливі вчинки, тим сміливішими стаємо", - говорить Марджі Уоррелл.
Власне кажучи, а що конкретно ви можете зробити, щоб відчути себе на роботі трохи сміливішими? Як стати хоробрішим?
Ми підібрали п’ять найадекватніших порад, які допоможуть вам впоратися зі страхом:
1. Переоцініть ризики
Часто ми схильні перебільшувати вірогідність несприятливого розвитку подій, недооцінюючи при цьому наші власні якості і здібності, а також не надавати належного значення власній пасивності. Зрештою, якщо щось засмучує нас на роботі, ми, швидше за все, чіплятимемося за звичну рутину, чим зважимося піти на ризик. Люди схильні створювати власну спотворену соціальну реальність, що визначає їх поведінку в суспільстві, тому є сенс правильно оцінити руйнівні наслідки відмови від сміливих вчинків.
2. Сконцентруйтеся на ваших цілях
Вам буде простіше здолати свій страх, якщо ви маєте широкомасштабний погляд на вашу роботу і життя в цілому. Запитайте себе: "Заради чого я ходжу на роботу щодня"? Що саме хвилює і надихає вас? На який ризик ви згодні піти заради досягнення своєї життєвої мети?
3. Не надавайте  занадто великого значення чужій думці
Безумовно, ми нерідко залежимо від думки інших членів суспільства, нам подобається, коли нас люблять і підтримують, і не подобається, коли засуджують, критикують за те, що ми робимо. Але, дозволяючи іншим людям управляти нашими діями і вчинками, ми просто віддаємо контроль над своїм життям в чужі руки. Якщо вам важко показати себе на роботі з кращого боку і добитися важливих для вас досягнень із-за чутливості до думки інших людей, прийшов час сказати собі про це чесно і почати знову розпоряджатися собою.
4. Приручіть свого внутрішнього критика
Цей слабкий голос, що нашіптує на вухо: "ти недостатньо хороший", "ти поставиш себе у безглузде становище", "ти завжди усіх розчаровуєш", належить вашому страху, який намагається захистити вас від емоційних втрат. Прислухайтеся до того, що він вам говорить, скажіть йому, що,  хоча ви взяли до відома його стурбованість, ні в якому разі не відмовитесь від своїх планів. Звичайно, ви боїтеся зазнати невдачі або дізнатися, що все склалося зовсім не так, як вам хотілося б, принаймні, ви будете знати, що  знайшли в собі мужність спробувати, тобто страх не переслідуватиме вас, залишаючи за собою почуття жалю і розчарування.
5. Використайте невдачі для досягнення успіху
Замість того щоб приписувати невдачі вашій безталанності і недостатній популярності, спробуйте подивитися на неї як на один із етапів на шляху до успіху. Подумайте: "Я намагався зробити щось. Я не отримав той результат, який чекав. Що я можу винести для себе з цієї ситуації? Чому я повинен приділити увагу надалі"? Будь-який успішний підприємець скаже вам, що тисячу разів у своєму житті переживав подібні невдачі. Наприклад, американський винахідник і підприємець Томас Едісон зізнавався, що йому знадобилося 1200 спроб для створення електричної лампочки. А тепер уявіть собі, що він закинув свої досліди на 1198 спробі, просто відчувши себе невдахою. Завжди потрібно пробувати, не дивлячись на всі перешкоди.
Кожна людина – індивідуальність і тільки ви в праві розпоряджатись своїм життям. Якщо вам здається, що ви можете щось змінити – не мовчіть, дозвольте собі розправити крила.
 

Оксана Москалюк
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією